Australien stack ut positivt bland de asiatiska börserna, som backade i varierande grad. I skrivande stund noteras Hongkongbörsen ned 0,9 procent, Shanghais CSI-index stängde ned 0,65 procent, Sydneys ASX-index upp 0,7 procent och Tokyobörsens Nikkei-index ned 0,6 procent.
De amerikanska statsobligationsräntorna återfinns vid fredagens pressade nivåer, då de sjunkit ytterligare cirka 10 punkter. Tioåringen handlas kring 4,23 procent, och tvååringen 4,59 procent. Den svenska tioårsräntan har öppnat à 2,52 procent och tvååringen 3,18 procent.
Trots ränteläget har dollarn återhämtat 55 pips, till 1,0855 mot euron, men har backat 100 pips till 146,85 mot yenen. Kronan stärkts 3 öre, till 10,42 mot dollarn, och 9 öre till 11,31 mot euron. Oljeterminerna har sjunkit ytterligare drygt två dollar. Brentkontraktet handlas kring 78,20 dollar per fat, och det amerikanska WTI-kontraktet 73,45 dollar per fat. På elbörsen Nordpool noteras dagens medelspotpris i SE3-området till 171,78 öre per kilowattimme [exkl. skatter och avgifter].
I fredags uttalade sig Fed-chefen Jerome Powell för sista gången innan policykommittén går in i sin tysta period fram till nästa räntebesked. Powell framhöll att Federal Reserve har höjt räntan ”långt in i restriktivt territorium”, och medan den avtagande inflationstakten är välkommen, måste trenden hålla i sig om Fed ska nå sitt inflationsmål. Han sa att Fed är redo att höja räntan ytterligare om så skulle behövas, och att det är för tidigt att fastslå att den nuvarande penningpolitiska stansen är tillräckligt restriktiv. Powell ansåg det även för tidigt att spekulera i när penningpolitiken kan börja lättas.
Efter Powells uttalande prisade terminsmarknaden in en 64 procentig sannolikhet att Fed sänker styrräntan vid marsmötet, jämfört med 43 procents bedömd sannolikhet sent på torsdagen, enligt CME Groups Fed Watch tool över marknadens prissättning.
Även Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee, talade på fredagskvällen. Han såg inga tecken att inflationstakten har stannat vid 3 procent. ”Det finns inga bevis på att vi har stannat vid 3 procent. Jag tror fortfarande på att det är på väg ned till 2 procent”, sade Goolsbee, enligt Bloomberg News.
På måndagens agenda står bland annat protokollet från Riksbankens senaste räntemöte. En enhällig direktion beslutade då att lämna styrräntan oförändrad, à 4,00 procent, vilket var något överraskande enligt majoriteten av ekonomerna i Infronts prognosenkät. Den nya räntebanan indikerade samtidigt en likartad sannolikhet för en ny räntehöjning, 10 punkter, som den förra banan från i september gjorde, men enligt såväl marknaden som ekonomer är det nu mer troligt att nästa räntesteg blir en sänkning. Swedbank skrev i ett kundbrev att de kommer att bevaka ledamöternas tonläge om inflationsutvecklingen och risken för nya höjningar. De hoppas också på fler ledtrådar om planerna på en utökning av obligationsförsäljningarna.
På fredag publiceras den amerikanska jobbsiffran för november. Efter överraskande stark sysselsättningstillväxt tidigare i år visade oktoberstatistiken en oväntat kraftig nedgång, till 150.000 personer (kontra väntat 180.000). Samtidigt justerades utfallen för de två föregående månaderna ned med totalt 101.000 personer. Commerzbank påpekade i ett kundbrev att den oväntat låga sysselsättningstillväxten i oktober delvis berodde på strejker (bilarbetare, skådespelare) vilket sänkte sysselsättningen med 30.000 personer. De är nu tillbaka i arbete, vilket enligt Commerzbank kan öka sysselsättningstillväxten i november med 30-40.000 personer. Konsensusprognosen inför fredagen pekar på en ökning med 180.000 sysselsatta och en oförändrad arbetslöshet på 3,9 procent.
De europeiska indexterminerna kretsar kring nollstrecket. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index ned 0,45 procent, tyska DAX-index upp 0,05 procent, franska CAC-index ned 0,2 procent, och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna ned 0,1 procent.
Nyheter från kvällen
– BASINKOMST. AI kan skapa behov för en basinkomst enligt Miljöpartiet. (SvD sön)
– STOCKHOLM. Finansregionrådet Aida Hadzialic vill stärka Stockholmsregionens innovationsförmåga. Den kommande skattehöjningen ska följas av en sänkning när läget medger. (DI mån)
– SYDOSTASIEN. Svenska näringslivsrepresentanter deltar i en tredagarskonferens i Singapore för att diskutera samarbete och affärsmöjligheter. (DI mån)
– GULD. Priset på guld har stigit snabbt. (DI mån)
– SKOGSÄGARE. Fastighetsmiljardären Roger Akelius har knuffat ned Strömsunds grävmaskinsmiljardär Stig Engström från förstaplatsen och kan numera titulera sig som Sveriges största privata skogsägare, enligt ATL. (DI lör)
– SVARTA SIFFROR. Vindkraftsbolaget Skogberget, som ägs av SCA, har bara visat svarta siffror en gång på nio år. (DI lör)
– FLYTTAR? Lastbilstillverkaren Scania kan komma att lämna Södertälje efter mer än 100 år i staden. (DI mån)
– STÄMNING. Norska Oljefonden och Sjunde AP-fonden stämmer kollapsade amerikanska Silicon Valley Bank. (DI mån)
Bolagsnotiser
– Netel, specialist på kritisk infrastruktur, har utsett Jeanette Reuterskiöld till vd och koncernchef. Jeanette Reuterskiöld har varit tillförordnad vd sedan den 16 maj 2023 och ledamot av Netels styrelse sedan 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.
– Spotify genomför omfattande personalneddragningar, där cirka 17 procent av de anställda måste lämna företaget. Det skriver Spotifys vd Daniel Ek på bolagets webbplats. ”Med tanke på glappet mellan våra finansiella mål och våra nuvarande rörelsekostnader, har jag bestämt att en betydande åtgärd för att korrigera våra kostnader var det bästa alternativet för att nå våra mål”, skriver Daniel Ek. I slutet av september i år hade Spotify drygt 9.200 anställda.
– MBRS Group har ingått villkorat avtal om försäljning av samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Odd Molly Sverige för en köpeskilling motsvarande 1 miljon kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. Köpare är en utländsk aktör och affären är bland annat villkorad av godkännande från extra bolagsstämma i MBRS. ”Styrelsen arbetar fortsatt med översyn av strategiska alternativ för bolagets framtid, men avser dock att efter extra bolagsstämmans godkännande och genomförd transaktion ansöka om avnotering av bolagets aktier från Nordic Growth Market Nordic SME (’Marknadsplatsen’) samt frivillig likvidation av bolaget”, heter det. Styrelsen föreslår vidare att extra bolagsstämman fattar beslut om extra utdelning, om 0:09 krona per aktie i bolaget.
Notiser från marknaden
– Tysklands export sjönk 0,2 procent medan importen sjönk 1,2 procent i oktober, kalender- och säsongsjusterat, jämfört med föregående månad. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades exporten ha ökat 1,1 procent jämfört med föregående månad och importen ha ökat 0,8 procent. Handelsbalansen, säsongsjusterad, visade ett överskott på 17,8 miljarder euro, jämfört med +16,5 miljarder föregående månad. Snittprognosen var ett överskott om 17,1 miljarder. I årstakt sjönk exporten med 8,1 procent, medan importen var ned 16,3 procent.
– Kina kommer sannolikt att implementera en proaktiv finanspolitik nästa år då det fortfarande finns ett behov av stabil tillväxt. Det sade Sheng Songcheng, tidigare statistik- och analyschef vid PBOC i helgen, enligt Reuters. Den kinesiska ekonomin har haft svårt att återhämta sig från åtgärderna som sattes in för att bekämpa pandemin och det finns en oro i landet för att den svåra situationen inom landets fastighetssektor ska spilla över på andra delar av ekonomin. ”Kina väntas fortsätta implementera proaktiv finanspolitik och penningpolitik som är i linje med positiv finanspolitik, med relativt stort policyutrymme att sänka reservkraven”, sade Shen Songchen, enligt Shanghai Security News, skriver Reuters. I september sänkte PBOC reservkravet för andra gången i år för att öka likviditeten och stötta återhämtningen.
Morgonbrevet mailas ut varje morgon strax innan börsöppning. Tjänsten är gratis