De asiatiska börserna vände uppåt i kölvattnet av inflationsstatistiken i USA och New Yorks kraftfulla börsrally. Shanghai har stigit 2 procent, Hongkongs Hang Seng-index är upp 2,2 procent och australiensiska ASX-index steg 1,1 procent medan Tokyobörsen höll stängt pga. japansk helgdag. Apple-underleverantören Foxconn rapporterade på onsdagen en nettovinstökning om 12 procent, pådriven av stark efterfrågan.
I USA noterades oförändrade konsumentpriser i juli jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 8,5 procent. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 8,7 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Trading Economics. ”Det är förståeligt att marknaderna var nöjda med att se bättre inflationssiffror. Men även om förändringen är betydelsefull, fokuserar centralbanker mer på nivån som inflationen befinner sig på. Vägen ned från det berget är lång och osäker”, skrev analytiker vid ANZ Research på torsdagen enligt CNBC.
Amerikanska statpappersräntor har återhämtat merparten av gårdagens nedgång i samband med att inflationsstatistiken publicerades. Tioåringen handlas på morgonen omkring 2,77 procent och tvåårsräntan 3,19 procent. Räntekurvan är fortsatt inverterad och spreaden [skillnaden] mellan tioåringen och tvååringen är cirka 42 punkter.
Dollarn noteras omkring 1,028 mot euron och 133,07 mot yenen. Kronan har stärkts, står 10,06 mot dollarn, och 10,35 mot euron. Oljepriserna har stigit cirka en dollar; Brentkontraktet noteras cirka 97,30 dollar per fat och WTI-kontraktet à 92,10 dollar per fat.
Trots att KPI-statistiken visade en överraskande låg inflationstakt, kommunicerade Fed-ledamöter att inflationen inte kan ses som besegrad och att fler penningpolitiska åtstramningar kan behövas framöver. Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade på onsdagskvällen att en lägre inflationstakt inte ändrar hans prognos om räntebanan. Kashkari räknar fortfarande med räntor om 3,9 procent i slutet av 2022 och 4,4 procent i slutet av nästa år. Han avfärdade även idén om att sänka räntor redan tidigt nästa år, och sade att Fed sannolikt behåller en högre ränta även om inflationen skulle sjunka tillbaka. Han vill se att Fed genomför nödvändiga policyåtstramningar även om riskerna för en recession ökar.
Mary Daly, Fed-chef i San Francisco, kommunicerade även hon att det är för tidigt att ropa faran över. Trots en minskning i inflationstakten anser hon prisökningarna fortfarande ”alldeles för höga”. ”Det är goda nyheter att konsumenter och företag får en viss lättnad från prisökningarna. Men inflationen är fortfarande alldeles för hög, inte i närheten av vårt prisstabilitetsmål”, sade Daly. Daly utesluter inte en tredje räntehöjning med 75 punkter, men i en intervju med Financial Times signalerade hon om ett eventuellt långsammare tempo i Feds policyåtstramningar.
Den svenska arbetslösheten steg något i juli, från 6,6 procent i juni till 6,7 procent. Antalet inskriva i juli 2022 var dock 68.000 färre än i juli 2021 då arbetslösheten var 7,9 procent.
För svensk del publiceras idag inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer från Kantar Prospera. Under eftermiddagen publiceras även amerikanska producentpriser för juli; väntat enligt Trading Economics konsensusprognos är en ökning med 0,2 procent jämfört med juni. I årstakt bedöms producentpriserna ha ökat med 10,4 procent.
De europeiska indexterminerna hakar på Asiens köpfest. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index på plus 0,3 procent, tyska DAX-index plus 0,5 procent, franska CAC-index på plus 0,4 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna upp 0,8 procent.
Nyheter från kvällen
– SÄMRE TIDER. Sverige är förberedda på sämre tider, det sade finansministern Mikael Damberg på onsdagen. (SvD).
– ÖVERSYN. EU ger klartecken för översyn av elområden. Förslag om att ändra indelningen av Sveriges fyra elområden till färre områden kan presenteras nästa sommar. (SvD).
– TRUMP. USA:s tidigare president Donald Trump utfrågades under ed i New York om sina fastighetsaffärer. Han valde att tiga. (SvD).
– RYSSLAND. Ungern betalar rysk transitavgift för att kunna låta olja flöda till Europa. (DI).
– PRODUKTION. De skyhöga priserna på bensin och diesel och sjunkit något den senaste tiden. Skälet är att de oljeproducerande länderna i Opec har ökat produktionen av råolja under sommaren. (DN).
Bolagsnotiser
– Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, redovisar ett ebita-resultat och en omsättning för det andra kvartalet 2022 som ligger i linje med de tidigare lämnade preliminära beskeden. Orderboken vid kvartalets slut var 154 procent högre än motsvarande tidpunkt föregående år. Ebita-resultatet blev 278 miljoner kronor och omsättningen var 1.662 miljoner kronor för det andra kvartalet. Den 11 juli uppgav Hexatronic att ebita-resultatet för andra kvartalet preliminärt uppgick till 278 miljoner kronor (102) och att nettoomsättningen preliminärt var 1.662 miljoner kronor (782). Preliminära ebita-marginal var 16,7 procent (13,0). Bolaget uppgav då att det sett en fortsatt mycket hög efterfrågan från i princip alla dess marknader.
– Det tyska stålkonglomeratet Thyssenkrupp sänker resultatprognosen för 2022 med hänvisning till ett högre ränteläge, men kvarhåller vid de resterande prognoserna. Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones, som hänvisar till bolagets delårsrapport. Det justerade ebit-resultatet ökade till 721 miljoner euro under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2021/2022, jämfört med 266 miljoner euro för motsvarande kvartal året innan. Försäljningen ökade med 26 procent för perioden till nästan 11 miljarder euro.
– Lucara Diamonds intäkter under andra kvartalet 2022 uppgick till 52,3 miljoner dollar, jämfört med 46,3 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartalet i fjol. Intäkter från försäljning via Lucaras egen handelsplattform Clara uppgick till 9,4 miljoner dollar, en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Nettoresultatet blev 12,5 miljoner dollar (6,0). Per den 30 juni hade Lucara en kassa om 40,8 miljoner dollar.
– Precise Biometrics avser att ta in drygt 83 miljoner kronor, delvis genom en emission riktad till Egis Technology som därmed blir större ägare i bolaget. Egis Technology har varit kommersiell partner till Precis Biometrics sedan 2019 och kan nu få ett ägande på upp till 12,0 procent. Den riktade emissionen avser knappt 4 miljoner aktier, eller 10 procent av Precise Biometrics aktier, en emission som göras baserat på tidigare bemyndigande från stämman. Därutöver avser bolaget, givet att extrastämma ger godkännande, att göra en företrädesemission på 6,6 miljoner aktier och utökningsoption på 2,3 miljoner aktier.
– G5 Entertainment, som utvecklar spelappar åt smarttelefoner och surfplattor, redovisar ett rörelseresultat om 1 miljon kronor för det andra kvartalet 2022. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat om 15,5 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fem estimat. Rörelsemarginalen uppgick till 0,3 procent, mot väntade 4,5 procent. Bruttomarginalen blev 66 procent, jämfört med 59 procent motsvarande period året innan. Nettoomsättningen uppgick till 344 miljoner kronor, mot väntade 342 miljoner. Det andra kvartalet var utmanande för mobilspelen i gamingbolaget G5 Entertainments viktigaste genrer. Det framgår av delårsrapporten.
Notiser från marknaden
– Den svenska KPIF-inflationen väntas vara 4,6 procent om ett år, 2,7 procent om två år och 2,3 procent om fem år. Det visar Kantar Prosperas månatliga undersökning av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden. I den förra enkäten, i juli, väntade sig penningmarknadsaktörerna en KPIF-inflation på 4,6 procent på ett års sikt, 3,1 procent på två års sikt och 2,5 procent på fem års sikt. Mätt som KPI väntas inflationen vara 5,5 procent om ett år, 3,0 procent om två år och 2,4 procent om fem år. I den förra enkäten var KPI-förväntningarna 5,4 procent på ett års sikt, 3,4 procent på två års sikt och 2,5 procent på fem års sikt. Kantar Prospera gör undersökningen på Riksbankens uppdrag.
– I slutet av juli var 340.000 personer, 6,7 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar. Det visar Arbetsförmedlingens, AF, månadsstatistik. AF noterar att antalet inskrivna i juli var 68.000 personer färre än i juli 2021. Arbetslösheten var då 7,9 procent. Under juli varslades 1.176 personer om uppsägning, ned från 1.212 personer i juli 2021. Antalet långtidsarbetslösa var 159.000 i juli, 31.000 färre än för ett år sedan. Ungdomsarbetslösheten har minskat till 8,3 från 10,5 procent i juli 2021.
– Kinas agerande efter att representanthusets talman, Nancy Pelosi, besökte Taiwan gör att Biden administrationen nu ser över handelstullarna som finns mot Kina. Administrationen ska ha lagt förslagen om att ta bort handelstullarna åt sidan, om än tillfälligt. Det rapporterar Reuters som hänvisar till källor. Biden administrationen har den senaste tiden jobbat med att på olika sätt förändra handelstullarna mot Kina, i ett försök att få ner inflationen. Det ska handla om de handelstullar som infördes under Donald Trumps tid som president. Vita huset sade att Biden fortfarande inte har tagit något beslut kring frågan och att alla scenarion fortfarande är aktuella. Enligt USA:s handelsminister Gina Raimondo drar beslutet ut på tiden på grund av den svåra geopolitiska situationen. ”Efter Nancy Pelosis besök i Taiwan har det varit extra komplicerat. President Biden överväger sina alternativ noga. Han vill säkerställa att beslutet inte skadar den amerikanska arbetsmarknaden och anställda”, sade Raimondo.
Aktuella obligationspriser