NEDÅTRIKTAD ÖPPNING

Handeln på de asiatiska börserna har varit övervägande baissad. Tokyos Nikkei-index har tappat 1,5 procent, Hongkongs Hang Seng-index har sjunkit 2,7 procent, Shanghai ryggade tillbaka 1,3 procent och australiensiska ASX-index backade 0,53 procent. Fordonsektorn ledde nedgången i Japan.

Statspappersräntorna handlas återigen uppåt, i synnerhet de längre löptiderna, och amerikanska tioåringen bröt inatt över 4 procent för första gången sedan 2010. I skrivande stund står den amerikanska tioårsräntan cirka 3,97 procent och tvåårsräntan à 4,27 procent. Den svenska tioåringen noteras à 2,18 procent och tvååringen 2,67 procent.

Inflödet till amerikanska statspapper har förstärkt, dollarn, som på morgonen står 0,9550 mot euron, respektive 144,70 mot yenen. Pundet hovrar oförändrat [svag] kring 1,0670 mot dollarn. Kronan står under tryck à 11,43 mot dollarn, men något starkare à 10,92 mot euron. Oljepriserna pendlar i sammaprisintervall som igår. Brentkontraktet står 85,20 dollar per fat och det amerikanska WTI-kontraktet 77,50 dollar per fat. På elbörsen Nordpool noteras dagens medelpris i SE3-området à 72,21 öre/kWh.

Det är en kombination av spridningen från Storbritannien där obligationsräntorna formligen har exploderat. Och det har spridit sig över till andra räntemarknader, så det är lite av en rikoschetteffekt”, sade Moh Siong Sim, valutastrateg på Bank of Singapore, till Reuters. ”Och naturligtvis … detta är mot bakgrund av ett mycket beslutsamt budskap från Fed att göra allt som krävs för att få ner inflationen”, tillade strategen.

Neel Kashkari, Fed-chefen i Minneapolis, tydliggjorde på tisdagskvällen återigen vikten av att fortsätta med räntehöjningar ända tills det finns tydliga tecken på att inflationen avtar. ”Det enda misstaget som jag är mycket medveten om, som jag vill undvika från 1970-talet, är när beslutsfattare sänkte räntan för tidigt. Och sedan flammade inflationen upp igen. Det är ett misstag som vi inte får göra och inte kommer att göra”, sade han i samband med ett event på tisdagen, skrev Wall Street Journal. Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, sade under natten att hon vill få ner inflationen i USA, men inte på ett onödigt sätt tippa ekonomin in i en nedgång. Det är viktigt att navigera genom den höga inflationsmiljön så försiktigt vi kan och vi är resoluta och engagerade i att göra det.

Enligt Reuters förväntar sig marknaden nu en Fed fundsränta [amerikanska styrränta] om 4,50-4,75 procent under första kvartalet 2023 jämfört med tidigare prognos på 3,75-4,00 procent. Enligt Axios överväger Vita huset att låta finansminister Janet Yellen avgå efter mellanårsvalet i november.

I eftermiddag väntar USA-data över kontrakterade husköp i augusti. På den europeiska makroagendan står bland annat konfidensindikatorer för hushållen i Tyskland & Frankrike, och här hemma publicerar SCB detaljhandelssiffror och KI både en ny konjunkturbarometer och en ny konjunkturprognos. Vice riksbankschefen Per Jansson ska hålla ett anförande om den aktuella penningpolitiken.

De europeiska indexterminerna har vaknat på fel sida. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index ned 0,9 procent, tyska DAX-index ned 0,9 procent, franska CAC-index på minus 0,9 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna ned 0,9 procent.


Nyheter från kvällen

– HYROR. Hyrorna i Stockholm måste höjas med 9,5 procent från den 1 januari 2023 enligt företrädare för Fastighetsägarna Stockholm, som motiverar det med att den ekonomiska verkligheten har förändrats snabbt, radikalt och brutalt. (DI Debatt)
– CALMFORS. Ekonomiprofessor Lars Calmfors vill se en snabb regeringsbildning, annars riskerar företag att slås ut på grund av de höga elpriserna. (DI)
– SD NÄST STÖRST. Sverigedemokraterna behåller platsen som nästa största parti i DN/Ipsos första mätning efter valet. En mindre uppgång noteras for Socialdemokraterna. (DN)
– VOLVOHANDLARE DUMPAS. Efter Bilia fortsätter Volvo Cars att gå hårt åt sina återförsäljare. Nu sägs avtal upp även med mindre återförsäljare. Biltillverkarens förklaring är att man vill ha ett balanserat handlarnätverk. (DI)
– EL-KLIPP. Rottneros beslut att lägga ned delar av sin tillverkning ser ut att bli ett klipp. Massatillverkaren har nämligen prissäkrat elkapacitet, som nu kan säljas till det mångdubbla inköpspriset. (DI)
– ÖKAD KONKURRENSKRAFT? Almega-chefen Stefan Koskinen tror att avtalsrörelsen kan leda till ökad konkurrenskraft gentemot Tyskland, där lönerna ökar snabbt. (DI)
– VD-STÖD. På tisdagen avslutades rättegången mot tre anställda på vårdbolaget Attendo för misstänkt brott mot lagen om meddelarskydd. Huvudägaren Nordstjernan avböjer att kommentera sitt ansvar för skandalen men ger sitt stöd till vd:n Martin Tivéus trots kurskollapsen. (DI)
– HÅRD PRESS, MEN HOPP. Utbudsproblemen plågar fortfarande fordonssektorn och pressen är hård på underleverantörerna. Men fortsatt hög efterfrågan och tomma lager ger hopp inför höstens försäljning. (DI)
– NYEMISSIONER. DI pekar ut fyra e-handlare där risken är stor för nyemissioner som pressar aktierna ytterligare: BGH, Desenio, Nelly och Pierce. (DI)
– TUFF UTMANING. Spotifys satsning på ljudböcker för att fortsätta växa i USA döms ut. Modellen är designad för att runda Apples avgifter och ta upp kampen med Amazon. Men bokbranschen spås bli ett svårare mål för Spotify än musikvärlden har varit. (SvD)


Bolagsnotiser

Netmore Group har vunnit en upphandling avseende leverans, installation och uppkoppling av smarta vattenmätare till brittiska Yorkshire Water Services. Det framgår av ett pressmeddelande. Netmore offentliggjorde 23 augusti om att förhandlingar inletts, vilket nu resulterat i avtal. Den vunna upphandlingen ger två ramavtal som avser nybyggnation respektive byte av befintliga mätare i regionen. Avtalens totala omfattning uppgår till uppskattningsvis 360.000 hushåll och har ett uppskattat ordervärde om upp till 583 miljoner kronor, skriver Netmore. Ramavtalen löper inledningsvis under en treårsperiod med möjlig förlängning om ytterligare två år med därefter efterföljande drift.

Bioarctics partner, Eisai, meddelade under natten till onsdagen positiva resultat för lecanemab från den globala registreringsgrundande fas 3-studien, Clarity AD, i tidig Alzheimers sjukdom. Det framgår av ett pressmeddelande. Clarity AD är en klinisk studie med lecanemab (BAN2401), en antikropp riktad mot protofibriller av amyloid beta (Aβ). Antikroppen är under utveckling för behandling av mild kognitiv störning (MCI) och mild Alzheimers sjukdom med bekräftad amyloidpatologi i hjärnan (gemensamt benämnt tidig Alzheimers sjukdom).


Notiser från marknaden

– Försäljningen i den svenska detaljhandeln sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med månaden före, säsongsrensat och kalenderkorrigerat. Det visar statistik från SCB. Dagligvaruhandeln steg 0,1 procent i augusti medan sällanköpsvaruhandeln sjönk 1,2 procent. Jämfört med samma månad föregående år minskade detaljhandelns försäljning 5,1 procent, kalenderkorrigerat. Dagligvaruhandeln var oförändrad i årstakt i augusti medan sällanköpsvaruhandeln sjönk 9,0 procent.

– GfK:s konsumentförtroende i Tyskland sjönk till rekordlåga -42,5 inför oktober jämfört med -36,5 föregående månad. Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett konsumentförtroende på -39,0.

– Internationella valutafonden, IMF, uppmanar den brittiska regeringen att tänka om när det gäller planerna på kraftigt sänkta skatter eftersom de riskerar att ytterligare öka ojämlikheten i landet. Enligt IMF bör åtgärder istället riktas mot de hushåll som påverkas mest av energikrisen och inflationen. I en ovanlig offentlig kritik uppgav IMF att finansminister Kwasi Kwartengs minibudget riskerar att undergräva Bank of Englands ansträngningar att försöka tackla den mycket höga inflationen mitt i en nödsituation för levnadskostnaderna, rapporterar The Guardian. Enligt Larry Summers, tidigare finansminister i USA, är en sådan varning från IMF mer vanlig för en tillväxtekonomi än ett land som Storbritannien. Till BBC:s ”Newsnight” sade Summers att ”Det är tidigt än, och saker kan förändras. Ekonomi är inte en exakt vetenskap, men jag skulle verkligen säga att det just nu finns ett antal otvungna fel.


Aktuella obligationspriser