3 Augusti- Öppning kring nollstrecket

 

Prenumerera på morgonbrevet och få det direkt i din inbox. Klicka på länken nedan för att prenumerera.

De asiatiska börserna var delvis positiva idag trots amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosis, besök i Taiwan. Shanghai har backat 0,6 procent, Hongkongs Hang Seng-index har avancerat 0,4 procent, japanska Nikkei-index ökade 0,5 procent medan Sydneys ASX-index backade 0,3 procent. ”Investerarna sökte efter aktier med positiva kvartalsresultat och det gav ett lyft till den japanska marknaden”, sade Maki Samada, strateg vid Nomura, till Reuters. I Hongkong leddes uppgången av teknikaktier och halvledarbolaget SMIC steg 7 procent.

Marknaden tolkade det faktum att ingen militär konfrontation ägt rum som positivt. Pelosi träffade under dagen Taiwans president Tsai Ing-Wen. Kina har i sin tur ökat närvaron kring ön, och uppges planera flera militära övningar under veckan. ”Pelosis besök kan försämra de redan ansträngda relationerna mellan USA och Kina och dämpa tillväxten om fler kontraproduktiva åtgärder vidtas”, kommenterade Bernard Shaw på Daiwa Capital Markets, och tillade att USA:s tullar på kinesiska varor troligen kommer att bestå.

De amerikanska statspappersräntorna har studsat upp med besked. Tioåringen handlas cirka 15 punkter högre à 2,71 procent, och tvåårsräntan drygt 18 punkter högre à 3,02. Räntekurvan är alltjämt inverterad.

USA-räntorna drevs bland annat uppåt av signaler från Fed-ledamöter om strävan att få kontroll på inflationen. Två ”duvor”, Charles Evans (Chicago) och Mary Daly (San Francisco), betonade vikten av att agera resolut. ”Om vi verkligen inte ser att saker förbättras… vore 50 punkter ett rimligt antagande men 75 punkter kan också vara ok. Jag tvivlar på att det kommer att krävas mer”, sade Evans. Mary Daly sade att Fed inte är nära att vara klara och att de har en lång väg att gå innan de fått ned inflationen. Även Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, intog en mer hökaktig ton. ”Vi har mer arbete framför oss eftersom vi inte sett någon vändning i inflationen. Först behövs flera sammanhängande månader av bevis för att inflationen har toppat. Det har vi inte sett det än.” sade hon till Washington Post. Hon sade att Fed inte vill dra förhastade slutsatser om att inflationen är på en nedåtgående bana på grund av hur hög den nu är. ”Jag vill se det brett bland flera inflationsmått, inte bara ett eller två”, sade hon.

Dollarn har fallit tillbaka från gårdagens högnotering, med dollarindex strax över 106-nivån. Dollarn noteras omkring 1,017 mot euron och 133,35 mot yenen. Kronan står marginellt svagare, omkring 10,24 mot dollarn, och 10,41 mot euron. Oljepriserna ligger kvar i samma prisintervall; Brentkontraktet handlas omkring 100,40 dollar per fat och WTI-kontraktet cirka 94,50 dollar per fat.

Vid sitt möte med Taiwans president, Tsai Ing-wen, uppgav Nancy Pelosi att USA står bakom landet och inte kommer att överge Taiwan. USA:s solidaritet med Taiwan är avgörande. Kina har ökat sin militära närvaro runt ön och kommer att genomföra flera övningar under veckan. Taiwans militär har samtidigt intagit en skärpt beredskap. Även om det inte blir en direkt konfrontation, riskerar besöket att leda till nya handelsstörningar. Bortom de geopolitiska spänningarna visade Caixins tjänste-PMI en uppgång till 55,5 i juli från 54,5 i juni. Japans tjänste-PMI sjönk däremot till 50,3.

James Bullard (St Louis) sade å sin sida att Fed och ECB kommer att lyckas att få ned inflationen på ett ordnat sätt och att de har förmågan till en mjuklandning. Det kommer inte att bli någon recession i USA och tillväxten andra halvåret kommer bli bättre än första, hette det.

I euroområdet visar data från ECB, som täcker juni-juli, att centralbanken agerat kraftfullt för att motverka ökade spreadar (skillnaden mellan starka och svaga EU-länder). Nettoinnehaven i tyska, franska och nederländska innehav av statsobligationer minskade med 18,9 miljarder euro medan de ökade med 17,3 för italienska, spanska, portugisiska och grekiska statsobligationer. ”Det tycks som att ECB redan har aktiverat sin första försvarslinje. Detta är den klart största minskningen av tyska innehav sedan ECB började sina kvantitativa lättnader”, sade Christoph Rieger på Commerzbank.

På dagens makroagenda står tjänste-PMI från fler länder, och detaljhandel och PPI från euroområdet.

De europeiska indexterminerna handlas oregelbundet omkring nollstrecket. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index på minus 0,25 procent, tyska DAX-index minus 0,15 franska CAC-index på minus 0,2 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna omkring nollstrecket.


Nyheter från kvällen

 – SVÅRBEDÖMT. Högre ränta, inflation och sänkta reallöner gör det svårare att analysera bostadsmarknaden. Många affärer blir inte av eller skjuts på framtiden. (DN)
– LÄGRE PRIS. Bensinpriset är för första gången på fem månader under 20 kronor litern, och kan bli ännu billigare under sommaren. (DN)
– SKA MED. Liberalerna utgår ifrån att de kommer sitta i en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson, trots att han inte gett besked. (SvD)
– TROTSAR VARNINGAR. Amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi landade på tisdagen i Taiwan trots upprepade varningar från kinesiska myndigheter. (DI)
– VALUTAEFFEKTER. Av resultatuppgången för svensk industri under det andra kvartalet berodde 70 procent på valutakursvinster till följd av det senaste årets svagare krona. Under juli har kronan återhämtat en del av nedgången, vilket betyder att de positiva effekterna avtar. (DI)
– BLANKARATTACK. Sinch pressades tillfälligt på börsen efter att blankarfirman Ningi Research släppt en ny analys. Enligt vad bolagets IR-chef Thomas Heath uppger för Dagens industri har bolaget bemött deras huvudsakliga anklagelse. (DI)
– BÖRSUTSIKTER. Experter bedömer att vi har en stökig börshöst att vänta, Det är för tidigt att slå fast att börsen har vänt. ”Jag är inte särskilt nervös generellt, men på kort sikt är det osäkert”, säger Per H Börjesson, vd på Spiltan till Svenska Dagbladet. (SvD)
– OLJEPRISET. Konjunkturoro pressade oljepriset i juli. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer spår dock att oljan kommer ligga kvar på höga nivåer, något som minskad produktion bidrar till. (DI)


Bolagsnotiser

–  Volvo rapporterade att preliminära order på tunga lastbilar i Class 8-kategorin i Nordamerika uppgick till 11.400 enheter i juli, en markant nedgång jämfört med i juni då den preliminära siffran låg på 15.500 enheter. Det framgår av data från amerikanska branschorganisationen ACT. Order för medeltunga lastbilar, i Class 5-7, sjönk till 13.500 enheter. Även detta var en betydande nedgång från 17.800 månaden innan. ”Tror vi att julis svaga order representerar slutet av en god efterfrågan? Kanske.”, kommenterar Eric Crawford, senior analytiker på ACT och pekar på att svagare spotrater den senaste tiden och det faktum att ACT räknar med att en fraktrecession är på väg skulle stödja

– BMWredovisar ett rörelseresultat om 3,43 miljarder euro för årets andra kvartal. Det innebar en minskning med 31,5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, men rörelseresultatet var trots allt högre än de 3,25 miljarder euro som analytikerna räknat med enligt en sammanställning gjord av S&P Global Market Intelligence. Intäkterna steg med 21,6 procent till 34,8 miljarder euro. Även intäkterna överträffade därmed analytikernas genomsnittliga förväntningar om 33,5 miljarder.


Notiser från marknaden

– Spänningarna runt Taiwan har ökat i samband med Nancy Pelosis besök, rapporterar Reuters. Pelosi är den högst uppsatta företrädaren för USA som besökt landet på 25 år, vilket väckt kraftig kritik från Kina, som ser besöket som en provokation. Taiwans regering uppgav att myndigheterna kommer att vidta åtgärder för att säkra luftsäkerheten och stabiliteten runt ön, och att nationella stabilitetsfonder kommer att bevaka marknaderna noga och agera i rätt tid. Taiwans militär övervakar också läget med skärpt beredskap. Stridsflygplan från Kina har flugit nära Taiwan och försvarsdepartementet uppgav att de kommer att genomföra ”riktade militära operationer” som svar på besöket. De annonserade också militära övningar i luften och till havs, med test av konventionella robotar i havet öster om Taiwan under veckan. Kinas kontor för Taiwan-relationer uppgav att de kommer att vidta disciplinära åtgärder mot två taiwanesiska stiftelser som kommer att förbjudas att samarbeta finansiellt med fastlandet. Det finns även uppgifter om att Kina stoppat importen av vissa livsmedelsvaror.


Aktuella obligationspriser