4 Augusti- Försiktigt positiv börs

De asiatiska börserna steg överlag inatt. Shanghai har avancerat 0,55 procent, Hongkongs Hang Seng-index är upp 1,65 procent, japanska Nikkei-index har stigit 0,69 procent och Sydneybörsen stängde +/- noll. Tekniksektorn utmärkte sig positivt; e-handelsjätten Alibaba tog täten med ett kurslyft om 4,5 procent i väntan på stundande kvartalsrapport.

Enligt UBP-chefen, Vey-Sern, Ling finns flera faktorer som talar för den kinesiska marknaden, trots de geopolitiska riskerna, hot om avnoteringar i USA och eventuellt uppblossande spridning av covid-19. Han pekade i CNBC bland annat på att inflationen i landet är under kontroll och att konsumtionen visat tecken på möjlig återhämtning.

Amerikanska statsobligationsräntor har backat cirka 10 punkter jämfört med svensk stängning. Tioårsräntan noteras cirka 2,73 procent och tvååringen 3,10 procent. Dollarn handlas marginellt svagare, à 1,017 mot euron och 136,20 mot yenen. Kronan står 10,21 mot dollarn och 10,38 mot euron.

Oljepriserna har inlett en ny kursrörelse nedåt; Brentkontraktet handlas på morgonen cirka 96,65 dollar per fat och det amerikanska WTI-kontraktet 90,55 dollar per fat.

Federal Reserve chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade igår kväll att sannolikheten att den amerikanska centralbanken börjar sänka räntorna nästa år är väldigt liten.”Vissa finansmarknader indikerar att de förväntar sig att vi ska sänka räntorna nästa år”, sade Kashkari vid ett evenemang i New York.

Pundet handlas något avvaktande inför Bank of Englands räntebesked klockan 13.00 svensk tid. Bank of England (BOE) väntas, för sjätte mötet i rad, höja räntan i ett försök att kyla ner den högsta inflationstakten på 40 år. I juni var inflationen i Storbritannien 9,4 procent, jämfört med samma period föregående år. Konsensus bland analytiker är en räntehöjning med 50 punkter, från 1,25 procent till 1,75 procent. Reuters rapporterar att marknaden i nuläget prissätter en höjning med 50 räntepunkter till en sannolikhet om 90 procent. BOE har inte höjt räntan med 50 punkter sedan 1997. ”Den tydliga risken är en 50 punkters höjning”, skrev Bruna Skarica på Morgan Stanley. ”Det är nästan prissatt till 100 procent, och med importerad inflation är en svag valuta en faktor som kan tippa skalorna till förmån för mer kraftfulla åtgärder”, skrev Skarica. ”Med fortsatt höga bränslepriser och dollarstyrka vill BOE troligtvis försvara pundet nu”, skrev ING Economics i en kommentar. Förutom räntebeskedet väntas även BOE uppdatera kvartalsutsikterna som enligt Bloomberg News troligtvis kommer att visa en ekonomi som är på väg mot eller redan befinner sig i en lågkonjunktur och att inflationen kommer att nå nya rekordnivåer.

Utöver räntebeskedet från Bank of England, väntas industrins tysk orderingång för juli, arbetsmarknadsstatistik i USA — såväl Challenger varselstatistik som veckodata över nyanmälda arbetslösa. I USA publiceras även handelsbalans för juni.

De europeiska indexterminerna stiger. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index på plus 0,1 procent, tyska DAX-index plus 0,3 procent, franska CAC-index på plus 0,1 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna upp 0,25 procent.


Nyheter från kvällen

–  MILITÄR. Kinesisk militär övar vid Taiwan efter Nancy Pelosis besök. Teoretiskt sätter övningen Taiwan i en blockad. (DN).
– KÄRNKRAFT. Oron för en energikris öppnar upp för en förlängning av driften i Tysklands kärnkraftverk, säger den tyska förbundskanslern Olaf Scholz. (DN).
– GODKÄNT. Inspektionen av den första skeppslasten med ukrainskt spannmål är genomförd och godkänd. Nu fortsätter färden mot Libanon. (SvD).
– DYRARE STUDIER. De stigande marknadsräntorna tillsammans med en ny beräkningsmodell kommer att höja räntan på CSN-lån. Den totala räntan kommer hamna på 0,64 procent. (DI).
– SKATT PÅ ISK. Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar dubblas efter nyår. Samtidigt som hushållen pressas av skenande inflation. (DI).
– TURKIET. Turkiets inflation nära 80 procent i juli. (DI).
– RANSONERING. Frankrikes regering varför för att myndigheter och företag kan behöva ransonera sin energianvändning i vinter. (SvD).
– KOSTNADSKRIS. Det danska vindkraftsbolaget Vestas påverkas tydligt av kostnadsexplosionen på frakt och råvaror, och spår en förlust i år. ”I vår industri går det inte att skjuta över kostnader på kunder”, sade bolagets vd. (Di)


Bolagsnotiser

Astra Zeneca har fått ett EU-godkännande för Lynparza vid behandling av tidig bröstcancer som så kallade BRCA-mutationer. Det framgår av ett pressmeddelande. Godkännandet grundar sig på fas 3-studien Olympia. I mars 2022 fick Astra Zeneca ett liknande godkännande för Lynparza i USA.

– Norwegian hade 2.206.424 passagerare i juli, det högsta antalet sedan före pandemin. Kabinfaktorn var 94,5 procent. Kapaciteten (ASK) var 3.322 miljoner sittkilometer, medan den faktiska passagerartrafiken (RPK) var 3.139 miljoner sittkilometer, en ökning med 27 procent från juni. Det framgår av bolagets månadstrafikdata. ”Det här har varit en bra sommar för Norwegian. Vi hade den högsta fyllnadsgraden på många år i juli, och vi genomförde nästan alla flygningar trots många och stora utmaningar för flygtrafiken i Europa”, kommenterar Geir Karlsen, vd på Norwegian, i ett pressmeddelande. I juli hade Norwegian i genomsnitt 70 flygplan i drift och 99,7 procent av reguljärflygen genomfördes.

– Nätmodehandlaren Zalando omsatte 2.623 miljoner euro under årets andra kvartal, motsvarande en försäljningstillväxt om -4 procent. Snittestimatet, enligt S&P Global Market Intelligence var en omsättning på 2.668 miljoner euro och en försäljningstillväxt om -2 procent. Zalandos justerade rörelseresultat uppgick till 77,4 miljoner euro och den justerade rörelsemarginalen blev 3 procent. Analytikernas snittestimat var ett justerat rörelseresultat på 80,2 miljoner euro och en justerad rörelsemarginal på 3 procent. Zalando upprepar i sin rapport för det andra kvartalet de prognoser som lämnades i samband med bolagets vinstvarning den 23 juni. Bolaget räknar fortsatt med att GMV-försäljningen (”gross merchandise value”) för 2022 ska öka med 3-7 procent. Intäkterna för helåret förväntas öka med 0-3 procent till 10,4-10,7 miljarder euro med ett justerat rörelseresultat på 180-260 miljoner euro.

– Den finländska stålkoncernen Outokumpu redovisar ett justerat ebitda-resultat om 547 miljoner euro.  Analytikernas förväntningar låg inför rapporten vid 452 miljoner euro, enligt Infronts prognossammanställning. Resultat före skatt kom in på 467 miljoner euro, mot väntade 384 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till 2.951 miljoner euro, mot väntade 3.196 miljoner euro. Outokumpus leveranser av rostfritt stål väntas i tredje kvartalet minska med 10-20 procent jämfört med det andra kvartalet. Det justerade ebitda-resultatet för det tredje kvartalet väntas bli lägre än för det andra kvartalet, skriver bolaget.

– Arctic Paper har summerat andra kvartalet och kan konstatera att utfallet var betydligt bättre än i fjol. Högre efterfrågan om bolagets förmåga att hantera energi- och råvarukostnader anges som förklaring. För koncernen uppgick till den konsoliderade försäljningen till 1.296 miljoner polska zloty för andra kvartalet. Ebitda summerades till 330 miljoner och det konsoliderade nettoresultatet till 254 miljoner zloty. Ett år tidigare rapporterade Arctic Paper omsättning på 787 miljoner och ett ebitda på 84,2 miljoner zloty för andra kvartalet. Den fullständiga rapporten kommer den 10 augusti.

 Toyota Motors nettoresultat föll 18 procent under första kvartalet, april-juni, jämfört med motsvarande period i fjol, bland annat på grund av högre materialkostnader. Nettoresultatet blev 737 miljarder yen (898). Det var också lägre än analytikers estimat på 757 miljarder, skriver Dow Jones. Intäkterna ökade med 7 procent till 8.491 miljarder yen. Produktionen i kvartalet hämmades av covid-restriktioner i Shanghai och översvämning i Sydafrika, enligt Toyota. Toyota behåller sin prognos över fordonsförsäljning under räkenskapsåret som avslutas 31 mars 2023 på 10,7 miljoner enheter. Bolaget höjer däremot helårsprognosen för intäkter och nettovinst, och spår nu att intäkterna ökar med 9,9 procent, jämfört med tidigare prognos +5,2 procent, och nettoresultatet väntas nu minska med 17 procent, mot tidigare prognos -21 procent.


Notiser från marknaden

– Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri sjönk 0,4 procent i juni jämfört med föregående månad. Enligt Trading Economics konsensus väntades orderingången ha sjunkit 0,8 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före minskade orderingången 9,0 procent. Om stora order inte räknas in steg orderingången i juni med 0,4 procent från månaden före, enligt den tyska statistikmyndigheten Destatis. Exportorderingången sjönk 1,4 procent i juni jämfört med månaden före. Order från övriga euroområdet steg 3,4 procent medan order utanför euroområdet sjönk med 4,3 procent. Inhemska order ökade 1,1 procent. I maj sjönk orderingången med reviderade 0,2 procent jämfört med månaden före (+0,1), och minskade med reviderade 3,2 procent jämfört med motsvarande månad föregående år (-3,1).

– Den amerikanska senaten röstade under natten till torsdag ja till Sveriges och Finlands natoansökan. Röstsiffrorna blev 95-1. Det rapporterar Dagens Nyheter.  USA:s godkännande av Finland och Sveriges anslutning till Nato innebär den största expansionen av alliansen sedan mitten av 1990-talet, sade den amerikanska presidenten Joe Biden på onsdagen, enligt Reuters. ”Denna historiska omröstning sänder en viktig signal om USA:s uthålliga engagemang för Nato och säkerställer att vår allians är beredd att möta dagens och morgondagens utmaningar”, sade Biden.


Aktuella obligationspriser