AVVAKTANDE INFÖR RÄNTEBESKED
De asiatiska börserna har stigit sedan banksektorns uteblivna härdsmälta gav köparna råg i ryggen. Shanghai CSI Index har avancerat 0,43 procent, Hongkongbörsen har stigit 1,6 procent och Sydneys ASX-index lyfte 0,85 procent och Tokyobörsens Nikkeiindex lyfte 1,93.
Statspappersräntorna pendlar kring gårdagens stängningsnivåer i väntan på Federal Reserves stundande räntebesked. Den amerikanska tioårsräntan noteras upp 13 punkter à 3,59 procent, och tvååringen upp 20 punkter à 4,16 procent. Den svenska tioårsräntan handlas à 2,28 procent, och tvååringen 2,79 procent.
Dollarn har tappat cirka 40 pips, till 1,0765 mot euron, men har avancerat ytterligare 60 pips till 133,35 mot yenen. Kronan har stärkts tre öre gentemot dollarn, till 10,34 USD/SEK, och noteras oförändrad à 11,14 mot euron. Oljepriserna har stigit drygt en och en halv dollar. Brentkontraktet handlas cirka 74,70 dollar per fat, och det amerikanska WTI-kontraktet 69,05 dollar per fat. På elbörsen Nordpool noteras dagens medelspotpris i SE3-området till 48,86 öre per kilowattimme [exklusive elskatt, moms, avgifter och eventuella tillägg].
Allt fokus riktas idag mot Federal Reserves räntebesked, som tillkännages vid 19-tiden svensk tid. Tidigare var en höjning av styrräntan given, men den senaste tidens bankturbulens har grumlat utsikterna. Under veckan gick förväntningarna åter mot att Federal Reserve ska strama åt [sedan risken för en fullskalig bankkris avvärjts], och terminsmarknaden prissättning tyder nu på en 88-procentig sannolikhet att Fed höjer med 25 punkter.
”Bredare makrodata visar att en viss ytterligare åtstramning behövs. Du måste visa att du kan gå och tugga tuggummi samtidigt, och använda styrkan i ’lender of last resort’ till att minska oron för depositflykt i medelstora banker”, kommenterade Michael Gapen på Bank of America till CNBC. Brendan Murphy, på Insight Investment, skriver i en kommentar att baserat på inflationsdata i sig så skulle Fed höja räntan med 25 punkter, men den senaste tidens volatilitet kan få centralbanken att ta en paus. Att höja styrräntan kan öka volatiliteten och påverka den finansiella stabiliteten, medan att inte höja kan underminera förtroendet för Feds inflationsbekämpning och skapa nya problem. Att pausa skulle lätta på finansiella förhållanden och därmed gå emot arbetet mot inflationsmålet. ”Det är inget lätt beslut. Om Fed tror att de har verktygen för att hantera banklikviditeten och förtroendefrågor utanför räntebeslutet, så kan de välja att hålla fast vid vägen. ECB:s beslut i förra veckan att höja räntan med 50 punkter trots bankoron var intressant i detta avseende som en möjlig vägledning för Fed. Vi tror att de kommer leverera 25 punkters höjning, men det blir ett svårt beslut”, skriver han. De kommer också att titta särskilt på räntebanan, ”dot plot”, för att se var räntetoppen kan komma att ligga. Den senaste pekade mot fortsatta höjningar och en högre nivå hela 2023, medan marknadens prissättning indikerar att Fed kommer att ändra kurs relativt snart och börja sänka räntan under andra halvan av 2023.
USA:s finansminister, Janet Yellen, antydde igår att det kan komma mer insättningsstöd, i likhet med som tillämpades för Silicon Valley Bank. ”Vår intervention var nödvändig för att skydda det bredare banksystemet i USA, och liknande agerande kan vara berättigat om mindre institut får stora deposituttag som utgör en spridningsrisk”, kommenterade hon.
De europeiska indexterminerna viker av inför dagens öppning. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index ned 0,4 procent, tyska DAX-index ned 0,5 procent, franska CAC-index på minus 0,2 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna ned 0,3 procent.
Nyheter från kvällen
– BEVAKAR. De konkreta åtgärderna lyste med sin frånvaro efter finansminister Elisabeth Svantessons möte med livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood. Ministern är ändå nöjd och säger att hon nu ska hålla ögonen på matjättarna. (DN)
– SAMTALAR IGEN. Så sent som i december hotade Turkiets president Grekland med en missilattack mot Aten. Men efter den förödande jordbävningen var grekerna bland de första att hjälpa, och ”jordbävningsdiplomatin” börjar nu ge resultat. (DN)
– TONAR NED. Både Finansinspektionen och Riksbanken tonar ned riskerna för de svenska finansiella systemen efter helgens bankrysare. (DN)
– VILL SÄLJA. Ryssland är redo att möta Kinas ”ökande efterfråga” på energi, sade Vladimir Putin efter mötet med Xi Jinping. (DN)
– EU SÄGER JA. EU-länderna säger ja till det nya ramverket om handeln med Nordirland efter brexit. De nordirländska unionisternas nej väcker frågetecken – men inte oro i Bryssel. (SvD)
– ERICSSON. Aktiespararna kräver svar på ett antal frågor från Ericsson, bland annat om bolaget ser någon risk för ytterligare sanktioner eller böter. (DI)
– VOLVO. Geely kommer för första gången att närvara fysiskt på AB Volvos årsstämma. Bolaget har i nuläget inga planer på att göra förändringar i den föreslagna valberedningen inför nästa års stämma. (DI
Bolagsnotiser
– Castellums styrelse har utsett Joacim Sjöberg till vd med omedelbart tillträde. Joacim Sjöberg har sedan den 17 januari 2023 varit tillförordnad vd för Castellum och har suttit i bolagets styrelse sedan 2020. Det framgår av ett pressmeddelande. Bolaget uppger vidare att Joacim Sjöberg kommer att avböja omval till styrelsen på Castellums årsstämma den 23 mars. Joacim Sjöberg har arbetat större delen av sitt yrkesliv i finansbranschen och särskilt mot fastighetsbranschen. Han har erfarenhet från tidigare chefsroller, bland annat på Öhman Fondkommission, Swedbank och Jones Lang Lasalle där han arbetat aktivt med transaktioner och finansiering i kapitalintensiva branscher. Utöver sin erfarenhet från bank- och finanssektorn har Joacim Sjöberg varit advokat på Mannheimer Swartling, enligt pressmeddelandet.
– Satellitbolaget Ovzons resultat för 2022 belastas av ytterligare reserveringar om 34 miljoner kronor för osäker kundfordran. Det framgår av ett pressmeddelande. Ovzons har efter att ny information framkommit avseende bolagets italienska återförsäljares ekonomiska situation valt att göra ytterligare reserveringar för de kundfordringar bolaget har på återförsäljaren. Parterna har kommit överens om en betalningsplan och Ovzon har säkrat fordran genom en pant i återförsäljarens tillgångar. Reserveringen görs trots detta som en försiktighetsåtgärd, skriver Ovzon. Ovzons resultat för fjärde kvartalet 2022 uppgår efter de ytterligare reserveringarna till -43 miljoner kronor, mot tidigare -8 miljoner kronor, och för helåret 2022 till -36 miljoner kronor, mot tidigare -2 miljoner kronor
– Mycronic har fått en order på en SLX-maskritare från en ny SLX-kund, för leverans till USA. Ordervärdet ligger i intervallet 3-5 miljoner dollar. Det framgår av ett pressmeddelande. Systemet är planerat att levereras under det andra kvartalet 2023, uppger bolaget.
– Styrelsen i forskningsbolaget Alligator Bioscience har tagit beslut om att genomföra en företrädesemission om initialt cirka 199 miljoner kronor före emissionskostnader. Det framgår av ett pressmeddelande. Både aktier och optioner avser emitteras. Teckningsvillkoret är satt till 2:1, där en aktie ger rätt till nyteckning av två aktier plus två optioner. Teckningskursen ligger på motsvarande 0,45 kronor per aktie, vilket är nästan 68 procent under stängningskursen på knappt 1,39 kronor per aktie på tisdagen. Åtta teckningsoptioner av serie TO6 kommer att berättiga till teckning av en ny aktie mellan den 17-31 augusti 2023. Om optionsprogrammet fulltecknas kan det tillföra ytterligare minst 22 miljoner kronor före emissionskostnader. Sista dag för rätt att delta i emissionen blir den 24 april 2023. Teckningsperioden kommer att löpa mellan den 28 april till och med den 12 maj 2023. Kapitalanskaffningen är föremål för beslut på en extrastämma den 24 april. Ägare motsvarande cirka 34 procent av kapitalet och rösterna har åtagit sig att rösta för emissionen. Emissionen är säkerställd till cirka 91 procent genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier. Likviden från emissionen kommer att gå till fortsatt finansiering av Optimize 1-studien i fas 2 för läkemedelskandidaten mitazalimab. Övergripande resultat från studien väntas under första kvartalet 2024. Dessutom täcker finansieringen då vidareutveckling av ALG-APV-527 i en fas 1-studie samt fortsatt utveckling av andra portföljkandidater och till övriga generella bolagsändamål.
Notiser från marknaden
– ECB-ledamöterna måste vara ”envisa” och fortsätta att höja räntan för att hantera inflationen, trots den finansiella oron. Det sade ECB-rådsledamoten Joachim Nagel i en intervju med Financial Times. ”Vår kamp mot inflationen är inte över. Det finns definitivt inget missförstånd om att pristrycket är starkt och brett baserat i ekonomin. Om vi ska kunna tämja denna envisa inflation, så måste vi vara än mer envisa”, sade han. Han sade att efter räddningsaktionen för Credit Suisse i helgen så är det möjligt att bankerna kan bli mer försiktiga i sin utlåning, men det är för tidigt att dra slutsatsen att regionen går mot en kreditåtstramning som kan kväva efterfrågan. Han avvisade även riskerna för spridning till euroområdets mer ”motståndskraftiga” banksystem. ”Vi står inte inför en upprepning av finanskrisen 2008, vi kan hantera detta”, sade han. Nagel anser att inflationen behöver sjunka ”betydligt och uthålligt” innan ECB ska stoppa räntehöjningarna. Även kärninflationen behöver komma ned. ECB har fortfarande en bit kvar till ”åtstramande territorium”, sade han.
– Storbritanniens konsumentpriser steg 1,1 procent i februari jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 10,4 procent. Det rapporterar den brittiska statistikmyndigheten, ONS. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,6 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle ha uppgått till 9,9 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos. I januari var inflationstakten 10,1 procent. Kärninflationstakten uppgick till 6,2 procent i februari, mot 5,8 procent föregående månad. Väntat var 5,7 procent. Producentpriserna steg 12,1 procent i årstakt i februari, ned från 13,5 procent i januari.
– Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin betonade efter ett möte i Moskva på tisdagen varandras vänskap och riktade förnyade anklagelser mot Väst. Det rapporterar Reuters. Xi och Putin hänvisade till varandra som ”nära vänner”, utlovade ökat ekonomiskt samarbete och beskrev relationen som den bästa de haft. I ett gemensamt uttalande anklagades väst och Nato för att underminera den globala stabiliteten. Putin lovordade den kinesiska fredsplanen för Ukraina och beskyllde Kiev och väst för att avvisa den. Xi belyste inte konflikten, utan konstaterade att Kina håller en ”opartisk position”.
Aktuella obligationspriser