BLANDAD KOMPOTT

De flesta asiatiska aktiemarknader har stigit i kölvattnet av gårdagens nyhet att Bank of England (BOE) inledde en storskalig marknadsintervention som utlöste en tvärvändning uppåt på de europeiska och amerikanska börserna. Tokyos Nikkei-index har avancerat 0,95 procent, Hongkongs Hang Seng-index har backat 0,6 procent, Shanghai noteras kring nollstrecket och australiensiska ASX-index har stigit 1,43 procent.

Obligationsmarknaderna reagerade också på BOE:s aktion; amerikanska tioåringen föll raskt 30 punkter, men har under natten återhämtat cirka 10 punkter. I skrivande stund står den amerikanska tioårsräntan cirka 3,83 procent och tvåårsräntan à 4,19 procent. Den svenska tioåringen noteras à 2,17 procent och tvååringen 2,60 procent.

Dollarn står 0,9665 mot euron, respektive 144,70 mot yenen. Pundet handlas något starkare à 1,0790 mot dollarn. Kronan har förstärkts cirka 10 öre à 11,31 mot dollarn, men står oförändrad à 10,94 mot euron. Oljepriserna har stigit drygt 4 dollar. Brentkontraktet står 88,50 dollar per fat och det amerikanska WTI-kontraktet 81,40 dollar per fat. På elbörsen Nordpool noteras dagens medelpris i SE3-området à 178,86 öre/kWh.

Det var vid lunchtid igår som BOE meddelade att man avsåg genomföra temporära köp av statsobligationer med längre löptider i syfte att återställa ordnade marknadsförhållanden. Beslutet fattades efter tilltagande marknadsturbulens de senaste dagarna, och köpen kommer att pågå till och med den 14 oktober. ”Om dysfunktionerna på denna marknad skulle fortsätta eller förvärras skulle det finnas en väsentlig risk för den finansiella stabiliteten i Storbritannien. Det skulle leda till en omotiverad åtstramning av finansieringsvillkoren och en minskning av kreditflödet till realekonomin”, hette det i ett pressmeddelande.

Centralbanken är i en väldigt svår sits just nu”, sade Julie Biel, förvaltare vid Kayne Anderson Rudnick om BOE i en intervju med Bloomberg TV. ”Alla har backat in i ett hörn med volatiliteten och marknadsreaktionen”, tillade hon.

I USA vidhåller Federal Reserve sin hökaktiga hållning. Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade på igår att avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet. ”Inflationen är fortfarande hög och den rör sig inte med tillräcklig hastighet tillbaka till vårt tvåprocentsmål”, sade han och tillade att hans huvudprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet. Han berörde även BOE:s statspappersköp, vilka inte påverkat hans syn på Feds penningpolitik. Enligt Raphael Bostic visar USA:s marknad för statsobligationer inga tecken på dysfunktion och ekonomins ”betydande momentum” borde förhindra att USA smittas.

Under torsdagen presenteras protokollet från Riksbankens räntemöte den 19 september, preliminär tysk KPI och barometerindikatorn för euroområdet.

De europeiska indexterminerna ryggar tillbaka marginellt efter gårdagens uppgångar. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index ned 0,4 procent, tyska DAX-index ned 0,3 procent, franska CAC-index på minus 0,3 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna ned 0,5 procent.


Nyheter från kvällen

– POLITIK. Gasläckan i Nord Stream-ledningarna kan öppna för breda uppgörelser över blockgränsen mellan en M-ledd regering och Socialdemokraterna. (DI)
– INPRISAT RAS. Inkassobolaget Intrums har handlats ned kraftigt sedan bolaget skrivit ned sina tillgångar i inledningen utav veckan. I dagens låga värdering är mycket elände redan inprisat, det skriver Dagens industri. Intrums aktie är billigare än på länge, med P/e tal på 5,3 för innevarande års förväntade vinst och 4,5 för nästa år, enligt tidningen. (DI)
– GRÄNSÖVERGÅNG. Människor strömmar över gränsen till Finland. De flesta är unga män i 20 till 30-årsåldern. (DI)
– NORDSTJERNAN. Nordstjernans styrelseordförande Viveca Ax:son Johnson ersätter Per Björkman som representant för finansfamiljen Björkman i investmentbolaget Bures valberedning. (Di)
– TRUECALLER.  Blankarfirman Viceroy Research rapport om Truecaller är ”inte så upphetsande” och riktar in sig på områden som är svåra för svenska aktieägare att kolla upp. Det tycker tech-investeraren Tommy Jacobson, som var en tidig ägare i Truecaller, enligt Dagens Industri. (Di)


Bolagsnotiser

– Klädkoncernen H&M redovisar ett justerat rörelseresultat om 3.006 miljoner kronor för det tredje kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett justerat rörelseresultat om 4.454 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. Det rapporterade rörelseresultatet blev 902 miljoner kronor, mot väntade 2.454 miljoner, och har belastats med 2.104 miljoner kronor för avvecklingen i Ryssland. Analytikerna hade räknat med en belastning om 2.000 miljoner kronor. Bruttomarginalen för kvartalet blev 49 procent, jämfört med förväntade 51,3 procent.

–  Philip Morris (PMI) överväger inte att dra tillbaka sitt bud på Swedish Match, trots de försämrade globala ekonomiska förhållandena. Det amerikanska bolaget har även fler möjligheter än ett uppköp, däribland ett majoritetsägande. Det sade Philip Morris vd, Jacek Olczak, till Reuters. Som ett resultat av den försämrade globala ekonomiska miljön, anser vd:n att erbjudandet är ”ännu attraktivare än det var vid tidpunkten som vi gav det”. Olczak utesluter inte en sänkt acceptansgrad, men uppgav att en sådan åtgärd skulle göra affären mindre attraktiv.

Notiser från marknaden

– ECB måste agera på ett kontrollerat och balanserat sätt, och vara vaksamma för att inte behöva backa på beslut. Det sade ECB-rådsledamoten Mario Centeno till Bloomberg TV imorse. Han sade att de samtidigt är långt ifrån en neutral ränta, samtidigt som en diskussion om att frontladda QT (kvantitativ åtstramning) kan ha en destabiliserande effekt. Bilden kommer att klarna när de nått toppen på inflationen, ansåg Centeno.

Aktuella obligationspriser