PLUS MINUS NOLL

Inatt präglades de japanska och australiensiska börserna av optimism, medan sentimentet bland kinesiska investerare var mera avslaget. Shanghais CSI-index slutade på +/- noll, Hongkongbörsen står minus 0,9 procent, japanska Nikkei-index steg 0,61 procent och australiensiska ASX-index slutade på plus 0,58 procent.

Statspappersräntorna har gått kräftgång i väntan på fler ledtrådar om centralbankernas nästkommande drag. Den amerikanska tioårsräntan handlas stabilt à 3,80 procent och tvåårsräntan 4,51 procent. Den svenska tioåringen noteras cirka 1,93 procent och tvååringen 2,37 procent.

Dollarn trampar vatten kring 1,0250 mot euron, och står två yen starkare à 141,95 mot yenen. Kronan noteras stabil mot dollarn omkring 10,70, och något starkare à 10,96 mot euron. Oljepriserna har stabiliserats efter en volatil måndagshandel, då det kom uppgifter om en eventuell produktionsökning från Opec+, vilket Saudiarabien senare dementerade. Brentkontraktet noteras 87,75 dollar per fat och det amerikanska WTI-kontraktet 80,05 dollar per fat. På elbörsen Nordpool noteras dagens medelpris i SE3-området à svidande 189,63 öre per kilowattimme.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, anser att Fed kan skifta ned till mindre höjningarna från nästa månad, men att allt beror på den faktiska utvecklingen i ekonomin. ”Jag tror att vi kan sakta ned från 75 punkter vid nästa möte. Jag har inget problem men det, jag tror att det är väldigt lämpligt. Men jag tror dock att vi kommer behöva låta ekonomin berätta för oss ”, sade Mester på måndagskvällen.  Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, räknar med att Fed sannolikt höjer sitt ränteintervall till mellan 4,75 och 5,25 procent (från dagens 3,75 till 4,00 procent).

Även Mario Centeno, ledamot från ECB, talade under måndagskvällen. Han såg en möjlighet att ECB höjer räntan med mindre än 75 punkter vid nästa räntemöte i december. ”Jag gillar inte att prata om höjningar innan själva mötet, men jag tycker det finns många element som talar för en höjning med mindre än så”, sade Centeno åsyftade de senaste 75-punkters höjningarna.

På dagens makroagenda står statistik från Euroområdet i form av bytesbalans för september samt konfidensindikator för hushållen under november. I USA kommer Richmond-Fed index för november. OECD väntas även publicera prognoser.

De europeiska indexterminerna handlas kring nollstrecket. I skrivande stund noteras Londons FTSE-index upp 0,2 procent, tyska DAX-index ned 0,15 procent, franska CAC-index på plus 0,1 procent och förhandeln hos IG Markets indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna +/- noll procent.


Nyheter från kvällen

– EXPORT. Svenska exportbolag, både små som stora, ratar Sverige som tillverkningsnation. Pandemitrenden dör ut då företagen väljer utlandet för produktion. (DI)
– SVENSKT ELLER FINSKT? Finländska försäkringsjätten Sampo börjar handlas på Stockholmsbörsen på tisdagen, men frågan om man ska välja den svenska eller finländska aktien är inte självklar. (DI)
– KÄRNKATASTROF. Under helgens beskjutning kring det ockuperade ukrainska kärnkraftverken i Zaporizjzja var det nära en katastrof, enligt FN-organets chef Rafael Grossi. (DI)
– MARKOFFENSIV. Turkiet överväger en markoffensiv i Syrien och mot kurdiska mål som tidigare attackerats med stridsflyg. (SvD)
– KRISPLAN. EU-kommissionen lägger fram en krisplan för migrationen efter bråket mellan Italien och Frankrike om läget på Medelhavet. Planen ska läggas fram i ett extrainsatt möte i Bryssel på fredag. (SvD)
– QATAR. North Field I Qatar räknas just nu som världens största gasfält. För kostnaderna i fotbolls-VM stor statsägda Qatar Energy, som nu tjänar enorma summor på gas. (SvD)
– SPARRÄNTOR. Riksbankens räntehöjningar pressar upp boendekostnaderna, men storbankerna höjer inte sparräntorna i samma takt, visar DN:s genomgång. (DN)
– PENNINGTVÄTT. Kriminella som tvättar pengar via bolag har stora chanser att komma undan. Bara en av tjugo rapporter om penningtvätt rör företag, enligt DI. (DI)


Bolagsnotiser

– Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, redovisar ett rörelseresultat på 124 miljoner kronor för tredje kvartalet 2022 (15). Nettoomsättningen uppgick till 1 797 miljoner kronor (292). Justerat ebita-resultat uppgick till 185 miljoner kronor (31), motsvarande en justerad ebita-marginal om 10,3 procent. Den organiska tillväxten i kvartalet skrevs till 30 procent, vilket motsvarande 6 procent av den totala omsättningsökningen. Vestums organiska tillväxt på 30 procent i tredje kvartalet drevs främst av bolagets Infrastructure-segment, och i synnerhet av verksamheterna inom järnvägsmiljö och kollektivtrafik. Det skriver Vestums vd Conny Ryk i delårsrapporten. ”Vestum har i dag ett brett tjänsteerbjudande inom järnväg där vi förvärvat flera specialistbolag med framträdande marknadspositioner och där efterfrågan förväntas vara fortsatt god”, skriver Vestum-vd: n. Ebita-resultatet, som uppgick till 203 miljoner kronor, drevs enligt Conny Ryk främst av en stabil efterfrågan och lönsamhet inom samtliga av bolagets tre segment, men också av engångseffekter från bland annat villkorade tilläggsköpeskillingar och kostnader för listbytesprocessen. Vestums arbete med det tidigare annonserade listbytet till Nasdaq Stockholm har enligt vd gått in i slutfasen.

– Lundin Gold meddelar att resultat från konverteringsborrningsprogrammet vid guldgruvan Fruta del Norte i Ecuador visar att mineraliseringen är bred och av konsekvent karaktär i hela södra sektorn, och den har också genererat nya mål utanför resursområdet. Det framgår av ett pressmeddelande. Borrningsprogrammet riktar in sig på antagna mineraltillgångar längs den södra förlängningen av Fruta del Norte, med syftet att utöka gruvans livstid genom att konvertera antagna tillgångar. Resultaten stödjer Lundin Golds mineralreserv- och resursuppdatering och den efterföljande så kallade 43–101-rapporten som väntas släppas under första kvartalet 2023, skriver vd Ron Hochstein.

– Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk ska investera 5,4 miljarder danska kronor i utbyggnad av befintliga anläggningar i Bagsværd samt en ny anläggning i anslutning till dessa. Det framgår av ett pressmeddelande. Investeringen kommer att ge mer kapacitet till forskning och utveckling och utöka tillverkningen av aktiva läkemedelingredienser för leverans till bolagets globala kliniska studier. Investeringsprojektet väntas slutföras 2024 och kommer att skapa cirka 160 nya jobb, skriver Novo Nordisk.


Notiser från marknaden

– Butikshandlarnas framtidstro förbättrades i november. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet steg till 74,1 i november jämfört med 73,7 i oktober. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer. E-handlarnas framtidstro förbättrades. Framtidsindikatorn steg till 81,8 i november från 80,3 i oktober. ”Black Friday och den kommande julhandeln blir oerhört viktig för många handlare runt om i landet. En riktigt god julhandel behövs för att täcka upp för de svagare handelsmånaderna i januari och februari”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Ännu finns det inga tecken på att inflationstrycket avtar och ECB måste fortsätta med räntehöjningar för att övertyga marknaden om dess beslutsamhet att få ner inflationen. Det sade ECB-rådsledamoten Robert Holzmann i en intervju med Financial Times som publicerades på tisdagen. Ytterligare en stor räntehöjning ”skulle ge en stark signal kring vår beslutsamhet”. Det skulle ge en signal att vi är målmedvetna om att få ner inflationen och att man inte ska underskatta den målmedvetenheten, utan vara att man ska vara försiktig”, sade Holzmann. Räntor kan behöva höjas till en nivå ”där det gör ont”, men han hoppas på att ECB kan undvika det. Holzmann ser inte heller något djup recession utan räknar endast med att tillväxten stannar av alternativt en mild recession i euroområdet. Mot bakgrund av detta stöttar Holzmann en höjning med 75 punkter under mötet i december, vilket skulle ta depositräntan till 2,25 procent.


Aktuella obligationspriser